bouillon receptensoep receptenbijgerechteningrediententips en tricks

Soep

Soep! Soep wordt al sinds de prehistorie gegeten en is dus één van de oudste gerechten ter wereld! Soep is eigenlijk gewoon vloeibaar voedsel dat wordt bereid door bepaalde basis ingrediënten zoals groenten en kruiden samen te koken (een bouillon te maken). Iedere nationaliteit, iedere streek heeft wel haar eigen kenmerkende soep; vooral bij recepten voor maaltijdsoepen komen veel nationale gerechten naar voren.

Volgens De Dikke van Dale betekent het woord soep : soep de; v(m) -en vloeibaar gerecht, gewoonlijk getrokken van vlees, bereid met groenten, vermicelli enz. || in de ~ kapot.

Soep maken

De basis van de meeste soepen is een bouillon van vlees, gevogelte, vis of groenten. Door de botten en/of graten samen met gedroogde en verse kruiden een ruime tijd te laten trekken, in sommige gevallen wel enkele uren, zal er een eiwit (collageen) oplossen in het water waardoor er samen met de kruiden een heerlijke bouillon ontstaat. Nadat alle ingrediënten eruit gezeefd zijn is een bouillon direct eetbaar.

Tegenwoordig zijn er diverse bouillonblokjes als basis voor soep in de handel te verkrijgen, door deze op te lossen in kokend water is er zo een bouillon gemaakt, maar bouillonblokjes bevatten vaak veel zout. Er gaat echter niets boven een versgemaakte bouillon, bovendien hoeft dit helemaal niet duur te zijn!

Hoeveel soep per persoon?

Voor een kop of bord soep als voorgerecht kan ongeveer 250 ml per persoon gerekend worden. Als voorgerecht bij een uitgebreid diner reken zo'n  150-200 ml per persoon en voor een (dikke) maaltijdsoep reken zeker op 500-750 ml per persoon.

Deel dit!

Onze Facebook pagina

De chef van dienst (aanrader!)