bouillon receptensoep receptenbijgerechteningrediententips en tricks

Visbouillon recept

Bereidingstijd: +/- 40 minuten.

Probeer zo vers mogelijke vis (en groenten) te kopen. Voor een visbouillon worden de koppen, graten en vellen gebruikt, verkrijgbaar bij een visboer. Hele vissen kunnen ook gebruikt worden. Deze kunnen gefileerd worden en de filets kunnen voor een andere bereiding worden gebruikt of in een vissoep.

Kies voor een witvis met een lekkere eigen smaak, zoals tong, dorade, zeebaars, kabeljauw of schol. Vette vis is niet geschikt voor een bouillon; de bouillon krijgt dan een onaangename en vettige smaak.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 2 - 2,5 liter visbouillon.

Bereiding

Verwijder de kieuwen van de viskoppen en spoel ze samen met de graten goed af onder stromend koud water. Ook de garnalenkoppen moeten eerst afgespoeld worden.

Schil de winterpenen, was de prei goed en snij alle groenten fijn, gebruik alleen het wit van de prei.

Stoof in een goede klont boter de ui en de vis, voeg vervolgens ook de andere groenten toe om kort mee te stoven. Blus dit alles af met de witte wijn en voeg hierna het water toe. Schuim af. Nu mogen ook de overgebleven  ingrediënten toegevoegd worden, de bladselder ragfijn snijden en  de knoflook even kneuzen en mag met schil toegevoegd worden.

Laat alles maximaal 30 minuten trekken, laat de soep niet koken hierdoor verliest hij zijn smaak en wordt hij “blind”. Schuim de soep regelmatig af met een schuimspaan of een grote lepel.

Zeef de soep en laat hem op een koele plek afkoelen (niet in de koelkast).

Tips

- Groenten moeten fijn genoeg gesneden worden zodat ze in ongeveer 30 minuten gaar zijn. Een visbouillon mag niet te lang trekken, van de graten van vis wordt lijm gemaakt, als graten te lang worden gekookt krijgt de bouillon een onaangename en bittere smaak.

- Een visbouillon moet naar vis smaken, voeg niet teveel andere ingrediënten toe want dan gaan die overheersen.

Deel dit!

Onze Facebook pagina

De chef van dienst (aanrader!)